середа, 29 квітня 2020 р.

Гандбол - ловіння м'яча

Ловіння - це прийом, який забезпечує можливість оволодіння м'ячем і здійснювати з ним подальші дії.

Для того щоб оволодіти м'ячем, що летить на середньому рівні (на рівні грудей), гандболіст повинен витягнути руки назустріч м'ячу, кисті не напружувати і трохи розгорнути долоні донизу, пальці вільно розставити. Відведені великі пальці повинні майже торкатися, а вказівні - бути паралельні. Як тільки м'яч наблизиться на необхідну відстань, долоні зближуються і пальці обхоплюють м'яч. Руки треба зігнути для амортизації швидкості польоту м'яча. 

При всіх способах ловіння необхідно:

1 - Дивитися на м'яч, поки не захопиш його руками.
2 - Робити зустрічний рух до м'яча.
3 - Витягати руки назустріч м'ячу.
4 - Кисті і пальці тримати розслаблено до зіткнення з м'ячем.
5 - Захоплювати м'яч пальцями.
6 - Після захоплення м'яча руки зігнути в ліктях.

Перш ніж приступити до вивчення ловіння м'яча від партнера, необхідно виконати ряд, підвідних вправ, щоб «звикнути» до ваги, форми м'яча:
1. Підкинути м'яч перед собою і спіймати.
2. Підкинути і зловити м'яч з відскоку від підлоги.
3. Підкинути м'яч лівою рукою, а зловити - правою і навпаки.
4. Передача м'яча навколо тулуба.
5. Підкинути м'яч над головою, за спиною, під ногою і піймати.
6. Підкинути по черзі два м'ячі і зловити.
7. Підкинути м'яч, присісти, зробити перекид і зловити.
8. Ловіння м'яча на місці, у ходьбі, в бігу.
9. Ловіння м'яча з різними перешкодами.

Звертати увагу на правильне вихідне положення при ловінні м'яча, на стійке положення, закінчуючи ловіння м'яча.

Зупинка м'яча у футболі

Зупинка м'яча - один з головних прийомів, якими повинен володіти футболіст.
Тому не шкодуй часу на оволодіння цим прийомомДуже уважно стеж за м'ячем. Пересувайся по полю так, щоб опинитися з м'ячем на одній лінії.
Не чекай, щоб м'яч потрапив тобі просто в ноги. Рухайся йому назустріч. Швидко вирішуй, як ти його зупиниш.
Доторкнувшись до м'яча, намагайся прийняти його м'яко, щоб він не відскочив від ніг.

Зупинки м'яча підошвою
Дві колони гравців стають одна навпроти другої. Відстані між ними - 10 м, із зміщенням на 1 м.  Двоє ведучих з кожної колони прямують з м'ячами, щоб одночасно зупинитися в центрі. Зупиняють м'яч підошвою, міняються м'ячами і прямують назад до своїх колон. Інші гравці по черзі вико­нують цю вправу.
З відстані 5-6 м спрямовуй до стіни м'яч, а коли він відскочить, зроби 2-3 кроки йому назустріч і зупиняй підошвою чи внутрішньою стороною ступні. Виконай вправу по 20-25 разів.







Зупинки м'яча внутрішньою стороною ступні
Три групи гравців розташовуються трикутником на відстані 7~8 м одна від одної. Перший гравець однієї з груп тримає м'яч. Він робить передачу гравцю з групи, яка стоїть поруч, і стає в кінець колони. Гравець, який отримує м'яч, робить два-три кроки назустріч йому і зупиняє м'яч внутрішньою стороною ступні. М'яч рухається за годинниковою стрілкою.
Зупинки м'яча що летить, внутрішньою стороною ступні
Дві групи гравців стають обличчям одна до одної на відстані 3-4 м. Перший гравець тримає м'яч у руках та обережно накидає його гравцю, що стоїть навпроти, а сам біжить у «хвіст» колони.
Гравець, який приймає м'яч, зупиняє його з льоту внутрішньою стороною стопи і так само повертає його назад та займає місце в кінці колони. Так гравці однієї групи накидають м'яча, а гравці іншої групи зупиняють його з льоту та передають внутрішньою стороною ступні.
Зупинка м'яча стегном
Зігни ногу в коліні під час зупинки м'яча. Коли ти торкнешся м'яча, посту­пово випростуй ногу, щоб м'яч скотився із стегна на землю.
Стань обличчям до стіни на відстані 1,5 м. Кидком знизу спрямуй у неї м'яч, а після відскоку зупини його стегном.





Зупинка м’яча груддю






М'яч, що летить зверху, найкраще зупиняти грудьми, оскільки їхня поверхня значно більша, ніж інших частин тіла. Кисті рук відкрий, не напружуй м'язи грудей, вони повинні бути розслаблені. Руки розведи, щоб запобігти торканню м'яча. Відведи руки за спину і відкрий груди назустріч м'ячу. Коли м'яч торкнеться грудей, відхились трохи назад. Зведи плечі разом і втягни груди. Дай м'ячу скотитись униз.

вівторок, 21 квітня 2020 р.

Ведення м'яча у футболі

Ведення м'яча здійснюється за допомогою різних переміщень, у процесі яких застосовується біг (іноді ходьба). Відповідно до тактичних завдань, удари по м'ячу при веденні виконують з різними послідовністю, ритмом і силою. Якщо треба швидко подолати значну відстань, м'яч "відпускають" від себе на 10-12 м. При протидії суперника потрібно постійно контролювати м'яч і не "відпускати" його далі ніж на 1-2 м. Необхідно зазначити, що часті удари знижують швидкість ведення.
При веденні середньою частиною підйому роблять переважно прямолінійний рух. Ведення внутрішньою частиною підйому дає можливість виконати переміщення по дузі. Найбільш універсальним є ведення зовнішньою частиною підйому. При веденні стрибаючих м'ячів використовуються удари середньою частиною підйому, стегном чи головою.
Ведення зовнішньою частиною підйому (мал. 21) виконують несильними ударами в нижню частину м'яча, щоб надати йому зворотного руху, завдяки чому він не віддаляється надмірно від гравця.

Мал. 21 Ведення м'яча зовнішньою частиною підйому
При веденні внутрішньою частиною підйому (мал. 22) гравець спрямовує м'яч перед собою, носок ноги перед доторком до м'яча трохи вивертає назовні Стопа не напружена. Ведення правильне, не якщо м'яч постійно
Мал. 22 Ведення м'яча зовнішньою частиною підйому
під контролем, на дуже близькій відстані і темп бігу порушується. У таких умовах супернику дуже складно відібрати м'яч.
Ведення серединою підйому (мал. 23) - один із важких способів переміщення з м'ячем. Підштовхування м'яча перед собою серединою підйому здійснюється при злегка відтягнутій донизу стопі. Рух її більш неперервний, ніж при веденні внутрішньою частиною підйому, однак управляти м'ячем складніше, оскільки менша його поверхня стикання з ногою.
Мал. 23 Ведення м'яча серединою підйому



Підвідні вправи при навчанні передачі м'яча у гандболі

Перекидати м'яч пальцями з однієї руки в іншу;
Виконувати по черзі замах вгору, вниз, у бік;
Імітувати передачу в різному напрямку на місці, кроком, бігом.

Починати навчання треба з передачі хлестом вгорі; спочатку з місця, потім з трьох кроків, звернути увагу на вихідне положення (ліве плече вперед, стопа під кутом 45 градусів).

Не слід довго затримуватися на вдосконаленні передач стоячи на місці. Як тільки основний рух освоєно, починаємо вивчати передачу в русі. Спочатку навчання відбувається в полегшених умовах: займаються пересуваються кроком, поступово збільшується швидкість пересування, вводяться ускладнення (стійки, стінки, мішені), що рухається партнер, з'являється спочатку малоактивний, а потім і активний захисник.

Для організації вправ використовуються різні побудови: під зустрічні колони, в шеренги, в коло, в трикутник, в квадрат і ін.

Рекомендовані вправи.

Гравці побудовані в дві шеренги лицем один до одного, відстань 6-10м. Кожен гравець однієї шеренги має м'яч і за сигналом передає партнерові.


Два партнера з м'ячами стоять на відстані 5-10 м обличчям один до одного. Третій стоїть між ними, ловлячи м'яч від одного, і передає іншому. Гравець № 2 у свою чергу передає м'яч гравцеві № 1.
Рис. 1 Передача м'яча на місці в трійках

Два партнера з м'ячами стоять обличчям один до одного на р. 10-20 м. Між ними посередині ще двоє спиною один до одного. По команді крайні гандболісти зраджують м'ячі вартим до них обличчям. Ті зраджують м'яч назад, відбігають один від одного і знову ловлять м'яч.
Рис. 2 Передача м'яча на місці в четвірках

4. Гравці утворюють коло діаметром 10-20м. М'яч віддається через весь круг від одного партнера до іншого без певного порядку. Після передачі м'яча гравець біжить на місце того, кому він зрадив м'яч.
5. Побудова в колони на кутах трикутника. Гравці передають м'яч в сусідню колону і переміщаються за м'ячем або у зворотному напрямку.
6. Побудова в колони на кутах квадрата. Передача м'яча по діагоналі, зміна - по зустрічній колоні.
Рис. 3 Передача м'яча по діагоналі у зустрічних колонах.

4. Два гравці переміщаються вперед паралельно один одному і зраджують м'яч, то ж в трійках. Швидкість переміщення поступово збільшується
5. Передача м'яча в русі в парах зі зміною місць.

Рис. 4 Передача м'яча в русі в парах зі зміною місць.
Рис. 5 Передача м'яча в трійках зі зміною місць

7. Гравці виконують передачі між стійками, потім стійки замінюються малоактивними захисниками, потім активними.

8. Гра «Боротьба за м'яч». Вся група ділиться на дві команди. Одна команда володіє м'ячем, інша намагається відібрати м'яч. Дозволяється зраджувати м'яч. Інші правила викладач встановлює сам в залежності від підготовленості групи.







Передача м'яча у гандболі

Передача - це основний прийом, що забезпечує взаємодію партнерів.

У гандболі передачі виробляються в основному однією рукою з місця чи з розбігу.


Якщо м'яч передають з місця, то слід виставити вперед ногу. При передачі м'яча з розбігу дозволяється зробити не більше трьох кроків, причому один з них може бути хрещеним.

Замах - це відведення руки з м'ячем для подальшого розгону м'яча. Замах буває вгору - назад, убік - назад, вниз - вперед. Розбіг і розмах

Складають підготовчу фазу передачі.


В основній фазі гандболіст повідомляє швидкість і напрямок польоту м'яча (розганяє м'яч) трьома способами:

А)  кистью  - в розгоні м'яча бере участь тільки кисть. М'яч утримується захопленням пальцями.
Б) поштовхом - спортсмен, випрямляючи зігнуту руку відштовхує м'яч у потрібному напрямку. Цим способом передають м'яч на близькій відстані.
В) хлестом - використовуються для передачі м'яча на дальню відстань. В основній фазі гандболіст, починаючи розгін м'яча, спочатку виводить вперед плече, а потім вже передпліччя і кисть, виробляючи хлестообразное рух рукою.

Передача з відскоком - передача з використанням поверхні майданчика.


Важливо посилати м'яч в підлогу так, щоб він відскакував на рівень поясу спортсмена.

понеділок, 13 квітня 2020 р.

Як правильно бити по м'ячу у футболі?

Одним з найскладніших технічних елементів у футболі є удар по м'ячу. З найперших класів спортивної школи тренери вчать маленьких футболістів, як правильно бити по м'ячу. Щоб прийти до ідеальної техніки точного і сильного удару необхідно витратити чимало часу. Тільки величезна кількість спроб і помилок може привести до правильної техніки виконання даного технічного елемента.
Якщо будете постійно займатися і виконувати удари по м'ячу строго по техніці, то незабаром зможете стати великим майстром у цій справі, як, наприклад, Девід Бекхем, Андреа Пірло або Кріштіану Роналду.

Початкове навчання: Фази удару по м'ячу у футболі

У сучасному футболі існує величезний різновид технік удару по м'ячу. Всі їх освоїти практично неможливо, тому для того щоб правильно виконувати удар, необхідно знати і розуміти основні фази виконання цього технічного елементу.
З теорії і методики у футбольній грі існують 4 фази удару по м'ячу:
  • Попередня (розбіг або підхід до м'яча);
  • Підготовча (постановка опорної ноги, замах для удару);
  • Робоча (власне удар по м'ячу і проводка);
  • Завершальна (прийняття вихідного положення для виконання інших тактичних і технічних дій).

  • Перед виконанням удару ви повинні чітко розуміти, яка нога у вас ударна, а яка опорна. На початку необхідно відійти від м'яча назад на кілька метрів (2-3 м) і трохи в бік, щоб не стояти на одній прямій з м'ячем. Потім робиться розбіг і в момент перед ударом опорну ногу необхідно поставити на відстані (8-10 см) паралельно м'ячу. В цей час ударна нога робить замах назад, трохи згинаючись у колінному суглобі, а потім різко йде вперед, при цьому, розгинаючись назад. Ударна нога повинна супроводжувати м'яч, як би робити «проводку». Ось і все. Якщо все вищесказане виконано правильно, то м'яч потрапить саме в ту точку, в яку ви цілилися.
    Як стверджує авторитетний зарубіжний сайт Expert Football, правильне розміщення корпусу і ніг може стати запорукою точного і потужного удару. За їх рекомендаціями, для того щоб м'яч сильно полетів в нижню частину щодо середини воріт, необхідно верхню частину тіла злегка нахилити вперед. І навпаки, якщо ви хочете послати м'яч у верхню частину воріт, відхиліть верхню частину тіла трохи назад.
    Також для точного і сильного удару необхідно стикатися з м'ячем не носком, а середньою частиною стопи, яка має велику площу поверхні.

    Помилки при виконанні удару

    Під час виконання удару футболісти можуть робити наступні помилки:
    • Розбіг (підхід) виконаний по одній лінії з м'ячем;
    • Опорна нога поставлена далеко або занадто близько до м'яча;
    • Опорна нога поставлена в одну сторону, а м'яч повинен полетіти в іншу;
    • Завалений корпус;
    • Розслаблена нога;
    • Невиконання проводки після дотику до м'яча.
    Це найголовніші помилки, що допускаються футболістами під час удару.

    Розум при ударі

    Одного разу легендарний бразильський форвард Пеле сказав:
    «Футбол – це 90% мислення і 10% бігу».
    Цей вислів можна застосувати і до футбольних ударів. Адже для того щоб правильно бити по м'ячу, необхідно на початку оцінити ситуацію в голові, розрахувати все по фазах, а вже потім приступити до виконання.
    Коли ви стоїте перед м'ячем, постарайтеся проаналізувати ваші майбутні дії. Уявіть подумки, де перебуваєте ви, де м'яч, скільки кроків потрібно зробити до м'яча, як потрібно поставити опорну ногу, як зробити замах б'є. Це все дуже важливі аспекти, адже тільки тоді, коли ви будите розуміти процес виконання удару, то ви з часом зможете його виконувати.

    Вправи для удосконалення техніки удару по м'ячу

    Для постановки точного удару існує маса вправ. Найпростіше – це імітація удару. Тут все просто, намагайтеся в розумі внутрішнім голосом спочатку проаналізувати всі фази удару, а потім виконати імітацію самого удару.
    Ще можна використовувати прості удари по нерухомому м'ячу. Для цього найкраще вибрати певну точку у воротах і намагатися в неї потрапити.
    Наступна вправа - це удари по м'ячу, що котиться вперед, убік або назустріч. Потім удари з льоту, та з льоту після відскоку від землі.
    Для закріплення рекомендується зробити удари по воротах з різних дистанцій. Намагайтеся вибрати одну точку у воротах і потрапити в неї якомога більше разів.

Техніка, тактика гри і методика навчання гри в гандбол

Ведення м'яча

Ведення м'яча - це прийом, що дозволяє гравцеві пересуватися з м'ячем по майданчику в будь-якому напрямку і на будь-яку відстань. Ведення буває одноударне і багатоударні. Одноударне ведення виконується наступним чином: піймавши м'яч, гравець робить три кроки, потім вдаряє м'яч в майданчик, піймавши його, гандболіст знову може виконати три кроки, перед тим як передати його партнеру або кинути по воротах. Багатоударні ведення здійснюється послідовними поштовхами м'яча пальцями однієї руки. При багатоударному веденні необхідно дотримуватися таких правил:
  • пересуватися на повній ступні, на злегка зігнутих ногах;
  • поштовх м'яча проводити пальцями;
  • ведення м`яча здійснювати на рівні пояса;
  • контролювати м'яч периферичним зором.
Навчання одноударному веденню труднощів не представляє. Досить пояснення, показу. Спочатку ведення виконується на місці, потім кроком, і, нарешті, бігом.

Навчання багатоударному веденню починається з вправ на місці. У цій вправі освоюється правильне положення руки, виробляється навичка м'яких послідовних поштовхів, набувається зручна стійка. Далі вивчається ведення з різними переміщеннями по майданчику.

Рекомендовані вправи:
  • Ведення, переміщаючись кроком, спиною вперед, боком;
  • Те ж, переміщаючись бігом;
  • Ведення зигзагом і навколо перешкод (стійки, м'ячі, лавки);
  • Ведення м'яча з закритими очима;
  • Ведення зі зміною темпу (прискорення - зупинка)
  • Ведення зі зміною напряму (на 90, 180, 360 градусів)
  • Ведення почергово лівою, парою рукою;
  • Ведення двох м'ячів одночасно;
  • Ведення двох м'ячів (один - ногами, інший - руками);
  • Естафети з веденням м'яча;
  • Один веде м'яч, інший вибиває;
  • Обидва ведуть м'яч руками і передають, третій м'яч ногами один одному;
  • Побудова в дві шеренги. У всіх по м'ячу. Кожен гравець має порядковий номер. Тренер викликає номери. Гравці, що відповідають номеру, з веденням оббігають свою шеренгу. Прибігши першим одержує очко.

пʼятниця, 3 квітня 2020 р.

Самоосвіта з користю


Загальнорозвиваючі вправи

Загальнорозвиваючі — це спеціальні вправи, що призначаються для розвитку і зміцнення окремих груп м’язів: плечового поясу, тулуба, черевного пресу, ніг і ін.
 Задачею їх є формування правильної постави і тренування основних фізіологічних систем організму. Ці вправи також тренують вищі психомоторні центри, що управляють рухами, удосконалюють взаємозв’язану діяльність першої і другої сигнальних систем і вимагають свідомості, довільності, точності виконання.
 Певна послідовність, в якій виконуються загальнорозвиваючі вправи, направлена на поступове залучення всього організму в діяльний стан, підвищення фізіологічних процесів, які сприяють його загальній життєдіяльності.
Перша група вправ направлена на розвиток і зміцнення м’язів плечового поясу. Вони сприяють розширенню і збільшенню дихального розмаху грудної клітки, укріплюють діафрагму, всю дихальну мускулатуру, викликають глибоке дихання, укріплюють м’язи спини, випрямляють хребет (сприяють зближенню лопаток).
Друга група вправ — для розвитку і зміцнення черевного пресу і ніг. Вони сприяють зміцненню м’язів живота, які оберігають внутрішні органи від струсу при інтенсивних рухах (стрибки, зістрибування і т. п.). Ці вправи розвивають м’язи ніг і зведення стопи, перешкоджають застою крові у венозних судинах (напівприсідання, присідання і т. д.).
 Третя група вправ — для розвитку і зміцнення м’язів спини і гнучкості хребта. Ці вправи впливають на формування правильної постави і сприяють розвитку гнучкості хребта при нахилах тулуба вперед і в сторони, а також при поворотах вправо, вліво і обертанні тулуба. При цьому основна умова останньої вправи – забезпечити гнучкість хребта, для цього доцільно закріпити положення тазу при виконанні вправи сидячи, схрестивши ноги або зафіксувати їх при стійці ноги нарізно (при обертанні тулуба).
 Таким чином, вказаний підбір вправ, що використовується одночасно, надає всесторонню зміцнюючу дію на організм дітей молодшого шкільного віку. Виконання загальнорозвиваючих вправ, які вимагають точності, чіткості, певної розчленованості і в той самий час цілісності, сприяє вихованню уваги, волі, цілеспрямованості, гальмівних реакцій, уміння погоджувати свої рухи з діями і рухами всього колективу дітей, орієнтування в просторі.
В молодшому шкільному віці використовують вправи з набивними м’ячами, гімнастичними палицями, обручами, скакалками, на гімнастичній лаві та гімнастичній стінці. Вправи з набивними м’ячами більш корисні для розвитку сили м’язів, формування стопи, розвитку диференціювання м’язової напруги.
Вправи з гімнастичними палицями доступні дітям молодшого шкільного віку. Зі всіх предметів гімнастичні палиці використовуються частіше, оскільки вони особливо конкретизують сприйняття рухів, значно підвищують фізичне навантаження, впливають на формування постави.

Скакалки, вірьовки. Вправи з цими предметами розвивають спритність, координацію, ритмічність рухів (при підскоках). Особливо вони впливають на зміцнення кистей і формування стопи (у вправах босоніж в початковому положенні, наступаючи на скакалку, захоплюючи пальцями ніг скакалку і т. п.). Якщо скакалка перетягується з однієї руки в іншу (при поворотах, бічних нахилах) або стоячи один до одного (в парах), то такі вправи добре розвивають силу.


Рух - це здоров’я

 11 жовтня 2023 року в спортивній залі гімназії відбулися змагання серед учнів 7-А та 7-Б класу.     Багато позитивних емоцій, заряд бадьоро...