неділя, 6 вересня 2020 р.

Завдання для учнів 4-х класів


                                                       Цікаві факти про легку атлетику

 Не дивлячись на те, що легкоатлетичні змагання існують з самих якнайдавніших часів, офіційною датою зародження легкої атлетики вважають змагання з бігу на Олімпійських іграх у Стародавній Греції у 776 році до нашої ери.



У програму перших Олімпійських ігор (1896) входили вертикальні і горизонтальні стрибки, штовхання ядра і метання диска. Згодом, в програму входили і виключалися: метання вантажу в 56 фунтів, метання диска грецьким стилем, стрибок у висоту з місця і інші екзотичні дисципліни.



Головним керівним органом, контролюючим проведення змагань і розвиток легкої атлетики як виду спорту, є IAAF(International Associationof Athlethics Federations) Міжнародна Асоціація легкоатлетичних федерацій. Решта всіх організацій є регіональними. Вони теж можуть проводити свої змагання, але чемпіонати світу і легкоатлетичні змагання в рамках Олімпійських ігор проводить тільки IAAF.



До 1887 року всі бігуни стояли на старті в повний зріст, чекаючи команди для початку бігу. Низький старт придумав американський спринтер Шерілл після спостережень за кенгуру, які перед початком руху пригинаються до землі. Коли він, не дивлячись на протест судді і насмішки глядачів, застосував новий спосіб, відразу ж виграв забіг.




Рекордсменом серед легкоатлетів за кількістю золотих медалей в історії Олімпійських ігор є Карл Люіс (США), у нього 9 золотих медалей.


На Олімпіаді 1968 року в Мехіко Джим Хайнс (США) вперше в світі  “розміняв” 10 секунд в бігу на 100 метрів – 9,95 сек.

Французький спринтер Крістофер Леметр -  єдиний білошкірий легкоатлет, що«вибіг» з 10 секунд на дистанції 100 метрів– 9,98 сек.

 




Абебе Бікила в Римі в 1960 виграв Марафон босоніж.А за 40 днів до перемоги в Токіо 1964 (знову зі світовим рекордом), йому зробили операцію з видалення апендиксу.





Віктор Санєєв єдиний в історії триразовий Олімпійський чемпіон в потрійному стрибку (1968, 1972, 1976).

На Олімпіаду 1968 приїхали всі найсильніші атлети світу.  На той час, у Віктора Санєєва стаж виступів за збірну СРСР був всього біля року. Вже на етапі кваліфікації до основних змагань італійський атлет Джентілле побив світовий рекорд 17 м 22 см. У фіналі Санєєв перевищує цей результат на 1 сантиметр. У наступних спробах світовий рекорд знову падає, бразилець Пруденсио 17 м 27 см. І лише в останній шостій спробі, недоступивши до планки більше 20 сантиметрів, переможну крапку ставити Віктор Санєєв — 17 м 39 см.

Це унікальний випадок в історії легкої атлетики, коли протягом одного фіналу світовий рекорд був перевищений три рази і двічі одним атлетом.




У 1908 році була офіційно затверджена довжина марафону – 42 195 м. Ця цікава цифра рівна відстані від Віндзорського замку до стадіону White City в Лондоні.












Немає коментарів:

Дописати коментар

Рух - це здоров’я

 11 жовтня 2023 року в спортивній залі гімназії відбулися змагання серед учнів 7-А та 7-Б класу.     Багато позитивних емоцій, заряд бадьоро...